A vetélés sajnos a terhességek jelentős részében bekövetkező nemkívánt esemény, a modern kor orvoslásában nagy jelentőségű probléma és kihívás a nőgyógyászok számára. A vetélés az esetek jelentős részében a nők életében sajnos többször előfordulhat.

Méhtükrözés, mint diagnosztikai eszköz

A női nemi szervek teljes körű vizsgálata mellett a méhtükrözés, az eddigi orvoslásban sajnálatosan elhanyagolt területről, a méh üregéről nyújt nélkülözhetetlen információt. A méhtükrözés során a legtöbb esetben fájdalommentes eljárással juthatunk diagnózishoz, felderíthetjük a vetélés okát, ezzel egy időben kezelhetjük a fellelt eltérést.

A méh üregének egészsége alapvető feltétele a sikeres terhességnek, erről sajnos a mai napig sokan megfeledkeznek. A kivizsgálás természetesen igen sokrétű, fontos megjegyezni, hogy az ambuláns méhtükrözés vagy office hiszteroszkópia a meddőségi kivizsgálás elengedhetetlen része.

Hogyan segít az office hiszteroszkópia?

A méhtükrözés során a vetélésen átesett, missed abortion diagnózissal diagnosztizált pároknak nyújtunk segítséget a nyakcsatorna, a méh, illetve a petevezetékek teljeskörű átvizsgálásával. A vetélés okai között több tényezőt említhetünk. Ide tartozik a polip, a mióma, a méhsövény vagy más néven szeptum, illetve a méh egyéb alaki eltérése, a méh nyálkahártyájának kóros elváltozásai, mint krónikus méhnyálkahártya gyulladás, melyek célzottan vizsgálhatók, illetve kezelhetők fájdalommentesen, káros következmények nélkül. Bármilyen eltérés is van a méh üregén belül, az vetélést vagy missed abortion – t eredményezhet. A vetélés után, vagy missed abortion diagnózis után a méhtükrözés a lezajlást követő hónapban már elvégezhető.

Amennyiben az ambuláns méhtükrözés során a méh eltérésének korrekciója megtörtént, úgy a vizsgálatot követően a terhesség vállalásával nem kell újabb hosszú időszakot várnia a méh esetleges regenerálódása miatt. Az elváltozás típusától, illetve a kezelési módoktól függően, ez akár már a következő hónapban lehetséges.

Az ambuláns méhtükrözés előnye az altatásban végzett műtétekhez képest, hogy nem szükséges méhszáj tágítás, mely durva beavatkozás, így roncsolja a kötőszövetet és izomrostokat. Ez utóbbiak épsége a sikeres terhesség egyik alapfeltétele. Az office hiszteroszkóp átmérője kevesebb mint a fele az altatásban használt eszközöknek, így a tágítás szükségtelen. A további előny az altatás elkerülése, mely felesleges kockázat a hölgy páciensek számára. Altatás nélkül a beavatkozás maximum 30 perc, így nem kell több nap az altatószerek komplett lebomlásának.

A méhtükrözés áráról az
árlistánkban tájékozódhat!

Kapcsolódó videóink

Visszamaradt szövet eltávolítása vetélést követően

Vetélés okainak feltárása méhtükrözéssel