Attól a pillanattól kezdve, amikor a hölgyek életében az első menstruáció megtörténik, előfordulhat vérzészavar. Egyszerűen megfogalmazva a vérzészavar minden olyan állapot, amikor a szokásostól eltérő időben, mennyiségben, időtartamban változás történik a normál menstruációs ciklushoz képest. A vérzészavarnak több oka is lehet, melyek egy része gyógyszeresen kezelhető, de az esetek jelentős részében szükség van hiszteroszkópiára annak eldöntésére, hogy a méh ürege egészséges-e, méh belüli műtéttel megoldható-e a vérzészavar.

A vérzészavar gyakori tünet a nők életében. Minden életkorban megjelenhet és változatos panaszokat, betegségeket jelenthet. Az esetek bizonyos részében daganatos elváltozás állhat a háttérben, főként negyvenéves kor felett, de sajnos a fiatalabb korosztályt érintő túlsúly, cukorbetegség szintén daganatos elváltozáshoz vezethet. Jelentkezhet hosszú ideig tartó pecsételés, a menzesz előtt vagy után észlelt elhúzódó vérzés, köztivérzés, sportolás alkalmával észlelt vérzészavar, vagy akár folyamatos bő vérzés is.

Amennyiben a normál menstruációs ciklus mellett vérzészavart észlelünk, annak oka lehet polip, mióma, méhnyálkahártya hyperplasia (hormonális megvastagodás), méhnyálkahártya daganatmegelőző vagy daganatos állapotai. A vérzészavar okai között – melyek ambuláns méhtükrözéssel kezelhetőek – szerepelhet még hegsérv császármetszést követően, vetélés vagy terhesség után. De az okok között szerepelhet esetleg a küret után visszamaradt terhességi szövet (RPOC), vagy egy rosszul felhelyezett, vagy elmozdult méhen beüli eszköz is.

Hogyan segít az ambuláns méhtükrözés?

Az ambuláns méhtükrözés fájdalommentes, vagy minimális kellemetlenséggel járó vizsgálat, melynek során a vérzészavart okozó méhen belüli egyes elváltozások elháríthatók, a potenciálisan daganatos szövetszaporulatok célzottan vizsgálhatók, eltávolíthatók, adott esetben belőlük szövettani mintavétel lehetséges, fájdalommentesen, káros következmények nélkül.

Az ambuláns méhtükrözés előnye az altatásban végzett műtétekhez képest, hogy nem szükséges méhszáj tágítás, mely durva beavatkozás, így roncsolja a kötőszövetet és izomrostokat. Ez utóbbiak épsége a sikeres terhesség egyik alapfeltétele. Az office hiszteroszkóp átmérője kevesebb mint a fele az altatásban használt eszközöknek, így a tágítás szükségtelen. A további előny az altatás elkerülése, mely felesleges kockázat a hölgy páciensek számára. Altatás nélkül a beavatkozás maximum 30 perc, így nem kell több nap az altatószerek komplett lebomlásának. Fontos megjegyezni, hogy az ambuláns méhtükrözés ára körülbelül fele az altatásban végzett hiszteroszkópia árának.

A méhtükrözés áráról az
árlistánkban tájékozódhat!

Kapcsolódó videóink

Vérzészavar kezelése mióma és polip eltávolítással

Vérzészavar kezelése több polip egyidejű eltávolításával