A mióma a méh rendkívül gyakori jóindulatú daganata, mely a méh falából indul ki és növekedésével komoly tünetekhez vezethet. A mióma a méh alakját torzíthatja, így sokszor oka vetélésnek, meddőségnek, vérzészavarnak, alhasi fájdalomnak, mely a mindennapokat folyamatosan befolyásolja, az életminőséget nagymértékben ronthatja.

Leggyakrabban 20 éves kortól fordulnak elő és egészen a menopauzáig, tehát a hölgyek körülbelül 50 éves koráig tüneteket okozhatnak. Méretük a pár milliméterestől egészen a hasüreget kitöltő mióma nagyságig változhat.

Amennyiben a méh üregébe növekvő mióma tünetet okoz, eltávolítása hiszteroszkóppal, vagyis méhtükrözéssel javasolt. A méh falából a hasüreg felé növekvő miómák eltávolítása laparoszkóppal lehetséges. A mióma kialakulása 5-ből egy nőnél valószínű, sajnos a kialakulás okát egyelőre nem ismerjük. Növekedéséhez, majd a tüneteket kialakulásához egyértelműen a hormon hatások járulnak hozzá.

Mikor szükséges a miómát eltávolítani?

Leggyakrabban akkor, ha panaszokat, tüneteket okoz. A terhességgel kapcsolatos panaszok között tartjuk számon a meddőséget és a vetélését. A nőgyógyászati panaszok között a leggyakoribb a bő menzesz, a ciklus során jelentkező vérzészavar, a görcsölés, hasi fájdalom, esetleg derékfájás, lábakba sugárzó fájdalom, melyek a hiszteroszkópos mióma műtét után megszűnnek.

A mióma méhtükrözéssel történő kezelése

A mióma eltávolítása előtt, pontos helyét részletes 2 és 3 dimenziós ultrahang vizsgálattal lokalizáljuk a méh falában. Felkeressük a miómát ellátó ereket, megmérjük a méh izomfalának vastagságát. Azokat a miómákat, amik a méh ürege felé nőnek, office hiszteroszkóppal távolítjuk el. A miómáknak nincs beidegződése, így eltávolításuk nem jár fájdalommal. A méh üregébe vezetett, méhtükrözés során alkalmazott eszköz a miómát kis szeletekre vágja, így a szeletek kiférnek a méhnyakon keresztül és a mióma eltűnik a méhfalból.

A nagyobb elváltozások eltávolítása méhtükrözés során, specialista által végezve, kis részletekben történik, így nem jár megterheléssel az ön számára. A méhtükrözés során a mióma eltávolításakor nincs szükség altatásra, rehabilitációra a beavatkozást követően, így a következő napon már végezheti megszokott tevékenységét. A beavatkozás után két menstruációt érdemes várni a méh falának gyógyulásához és terhesség ezt követően vállalható. Fontos megjegyezni, hogy az ambuláns méhtükrözés ára körülbelül fele az altatásban végzett hiszteroszkópia árának.

Az eltávolított szövetből patológus által végzett részletes szövettani vizsgálat történik, melynek eredményéről egyénre szabott felvilágosítást adunk, az esetleges további teendőkről adott esetben javaslatot teszünk.

A méhtükrözés áráról az
árlistánkban tájékozódhat!

Kapcsolódó videóink

Mióma eltávolítás Minirezektoszkóppal

Meddőségi kezelés mióma eltávolítással