Szülést követően végzett kaparás vagy küret, császármetszés utáni méhkaparás, terhességmegszakítás, missed abortion miatt végzett küret, spontán vetélés miatt végzett kaparás, vérzészavar miatt végzett küret, laparoszkópos mióma műtét: sajnos ilyen sok oka lehet az Asherman-szindróma kialakulásának.

A méhkaparás vagy küret után kialakuló Asherman-szindróma a méhüreg összetapadását, összenövések kialakulását jelenti, mely vetélést vagy terhességmegszakítást követően végzett küretnél, de nagy eséllyel szülés vagy császármetszést követő küretnél, illetve pl. mióma műtéteket követően jöhet létre. Az Asherman-szindróma tüneteinek megjelenése, a méhüreg összetapadásának következménye. A méhüreg részleges vagy teljes összetapadása miatt meddőség alakulhat ki. Mivel a méhüreg összetapadt, kevesebb a normális méhnyálkahártya, ezért a menstruációs vérzés teljes elmaradása következik be vagy csak minimális mennyiségű vérzés jelentkezik havonta.

A küret vagy kaparás során megsérülhet a méhnyálkahártya legalsó rétege és ez a méhüreg szálagos összenövéseit vagy komplett összetapadását okozhatja, akár 5-ből egy esetben, ami nagyon gyakorinak számít az orvosi ellátásban (20%-os esély). Mivel a megsérült réteg miatt nem alakul normál méhnyálkahártya, a méhüreg részlegesen beszűkül, vagy teljesen összetapad ezért alakulnak ki az Asherman-szindróma tünetei. Ennek következtében nincs mensturáció, ugyanis nincs méhnyálkahártya és mivel nincs normál méhüreg és nincs normál méhnyálkahártya, sajnos kialakul a meddőség.

Hogyan segít az ambuláns méhtükrözés?

Az eltérés sokszor nehezen diagnosztizálható ultrahanggal, amennyiben meddőség alakul ki, minden esetben érdemes ambuláns méhtükrözést végezni. Az Asherman-szindróma kezelése ambuláns méhtükrözéssel javasolt. Az összenövéseknek nincs beidegződése, a haj vagy körömvágáshoz hasonlóan eltávolításuk nem jár fájdalommal. Az ellátáshoz nincs szükség altatásra, rehabilitációra a beavatkozást követően, így a következő napon már végezheti megszokott tevékenységét. A beavatkozás egyes esetekben csak több alkalommal végzett beavatkozással lehet teljesen eredményes.

Az ambuláns méhtükrözés előnye az altatásban végzett műtétekhez képest, hogy nem szükséges méhszáj tágítás, mely durva beavatkozás, így roncsolja a kötőszövetet és izomrostokat. Ez utóbbiak épsége a sikeres terhesség egyik alapfeltétele. Az office hiszteroszkóp átmérője kevesebb mint a fele az altatásban használt eszközöknek, így a tágítás szükségtelen. A további előny az altatás elkerülése, mely felesleges kockázat a hölgy páciensek számára. Altatás nélkül a beavatkozás maximum 30 perc, így nem kell több nap az altatószerek komplett lebomlásának. Fontos megjegyezni, hogy az ambuláns méhtükrözés ára körülbelül fele az altatásban végzett hiszteroszkópia árának.

A méhtükrözés áráról az
árlistánkban tájékozódhat!

Kapcsolódó videóink

Asherman-szindróma kezelése méhtükrözéssel

Vetélés okainak feltárása méhtükrözéssel