A császármetszés Magyarországon az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribbá vált. Az elmúlt években 10-ből 4-5 nő hozta világra gyermekét császármetszéssel. A műtét során a méhtest szikével történő megnyitása szükséges az újszülött világrajöveteléhez, majd a szövet megvarrása következik. A méhen ejtett seb a méhfal elvékonyodását okozhatja a seb vonalában, így alakul ki a hegsérv, idegen néven niche vagy isthmocele. Az eltérés előfordulása a kutatások szerint nagyon gyakori. Császármetszés után 10-ből 6-7 nőnél megfigyelhető hegsérv, ami rendkívül soknak számít.

Ez a császármetszés után kialakult eltérés változatos panaszokat okozhat, mint elhúzódó vérzés-pecsételés a menzeszt követően, fájdalmas menzesz, alhasi fájdalom és egyes esetekben a következő terhesség elmaradása, meddőség. Amennyiben a niche panaszt okoz hegsérv műtét lehet javasolt. A műtéti ellátás típusát hüvelyi ultrahang vizsgálattal lehet eldönteni, mely a méhfal vastagságáról dönt.

Hogyan segít az ambuláns méhtükrözés?

A hegsérv műtét, amennyiben ambuláns méhtükrözéssel történik, helyi érzéstelenítés mellett nem jár fájdalommal, minimális kellemetlenséggel korrigálható a niche (helyi érzéstelenítés: a méhnyak mellé adott érzéstelenítés miniatűr injekciós tűvel – a beadása legtöbbször nem érezhető, vagy minimális kellemetlenséget okoz). A hegsérv műtét során nincs méhnyaktágítás, így nem jár megterheléssel az ön számára. A méhtükrözés során a hegsérv ellátásakor nincs szükség altatásra, rehabilitációra a beavatkozást követően, így a következő napon már végezheti megszokott tevékenységét.

Az ambuláns méhtükrözés előnye az altatásban végzett műtétekhez képest, hogy nem szükséges méhszáj tágítás, mely durva beavatkozás, így roncsolja a kötőszövetet és izomrostokat. Ez utóbbiak épsége a sikeres terhesség egyik alapfeltétele. Az office hiszteroszkóp átmérője kevesebb mint a fele az altatásban használt eszközöknek, így a tágítás szükségtelen. A további előny az altatás elkerülése, mely felesleges kockázat a hölgy páciensek számára. Altatás nélkül a beavatkozás maximum 30 perc, így nem kell több nap az altatószerek komplett lebomlásának. Fontos megjegyezni, hogy az ambuláns méhtükrözés ára körülbelül fele az altatásban végzett hiszteroszkópia árának.

A méhtükrözés áráról az
árlistánkban tájékozódhat!