A meddőség okai

A meddőség a párok jelentős részét érinti, Magyarországon becslések szerint minden 5-7. pár érintett, tehát 10 emberből kettő az élete során jó eséllyel találkozni fog gyermekvállalási problémákkal.

Nem szabad elfelejteni, hogy a női eredetű meddőség mellett a férfi oldal is ugyanolyan eséllyel jelent megoldandó kérdést a sikeres terhesség eléréséhez. A meddőséggel küzdő pároknál 4-ből egy esetben mindkét félnél találunk eltérést, mely helyzet megoldása nagy kihívás a nőgyógyászok és andrológusok (a férfiakkal foglalkozó specialisták) számára. A hosszú ideig elhúzódó kivizsgálások, az akár évekig tartó tétlenség komoly megpróbáltatások elé állítja a gyermekvállalás előtt álló párokat. Meddőségi kivizsgálást akkor végzünk, ha egy 35 év alatti nőnél egy éve sikertelen a teherbeesés spontán módon, viszont 35 év felett, fél év után érdemes elindítani a meddőségi specialista által elrendelt vizsgálatokat.

A méh üregének egészsége alapvető feltétele a sikeres terhességnek, erről sajnos a mai napig sokan megfeledkeznek. A kivizsgálás természetesen igen sokrétű fontos megjegyezni, hogy az ambuláns méhtükrözés vagy office hiszteroszkópia a meddőségi kivizsgálás elengedhetetlen része.

Meddőségi vizsgálatok méhtükrözéssel

A méhtükrözés során a meddőséggel küzdő pároknak nyújtunk segítséget a nyakcsatorna, a méh, illetve a petevezetékek teljes körű átvizsgálásával. A felmerülő problémákat, mint polip, mióma, méhsövény vagy más néven szeptum, illetve a méh egyéb alaki eltérése, ezentúl a méh nyálkahártyájának kóros elváltozásai, mint krónikus méhnyálkahártya gyulladás célzottan vizsgálhatók, illetve kezelhetők fájdalommentesen, káros következmények nélkül. Bármilyen eltérés is van a méh üregén belül, az a terhességet a legtöbb esetben akadályozza vagy vetélést eredményez. A vetélés sajnos a terhességek jelentős részében bekövetkező nemkívánt esemény, a modern kor orvoslásában nagy jelentőségű probléma és kihívás a nőgyógyászok számára. A vetélés az esetek jelentős részében a nők életében sajnos többször előfordulhat. Kivizsgálása természetesen igen sokrétű, a méh egészségének vizsgálata azonban a kivizsgálás elengedhetetlen része.

Amennyiben az ambuláns méhtükrözés során a méh eltérésének korrekciója megtörtént, úgy a vizsgálatot követően a terhesség vállalásával nem kell újabb hosszú időszakot várnia a méh esetleges regenerálódása miatt, az elváltozás típusától, illetve a kezelési módoktól függően ez akár már a következő hónapban lehetséges.

A meddőségi kivizsgálás eredménytől függően megítélhető, hogy létrejöhet-e természetes úton terhesség, vagy egyéb megoldás, például inszemináció vagy lombik program szükséges-e a pár számára.

Az ambuláns méhtükrözés előnye az altatásban végzett műtétekhez képest, hogy nem szükséges méhszáj tágítás, mely durva beavatkozás, így roncsolja a kötőszövetet és izomrostokat. Ez utóbbiak épsége a sikeres terhesség egyik alapfeltétele. Az office hiszteroszkóp átmérője kevesebb mint a fele az altatásban használt eszközöknek, így a tágítás szükségtelen. A további előny az altatás elkerülése, mely felesleges kockázat a hölgy páciensek számára. Altatás nélkül a beavatkozás maximum 30 perc, így nem kell több nap az altatószerek komplett lebomlásának.

PETEVEZETÉK ÁTJÁRHATÓSÁG

A meddőség miatt segítségre szoruló párok jelentős részénél a petevezeték elzáródása miatt nem jön létre terhesség. Az ambuláns méhtükrözés során végzett petevezeték átjárhatósági vizsgálat egy könnyen, legtöbbször fájdalommentesen kivitelezhető beavatkozás. Ennek segítségével azonnal, pontos diagnózist adhatunk és a szimpla átjárhatósági vizsgálatokon túl a nyakcsatorna és a méh ürege is részletesen áttekinthető, mely vitathatatlan előny az eddig alkalmazott beavatkozásokkal szemben.

A meddőségi vizsgálat végeztével a petevezeték átjárhatósági vizsgálat után a meddőségi specialistának válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy a petevezeték alkalmas-e spontán terhesség kialakulására vagy inszeminációra, illetve esetleges lezártság esetén javasolnia kell a lombikbébi programban való részvételt. A vizsgálatra legtöbbször meddőség, korábbi vetélés utáni sikertelen teherbeesés miatt, illetve inszemináció vagy lombik program előtt kerül sor. Javasolt abban az esetben is, ha egy 35 év alatti hölgynél egy éve sikertelen a teherbeesés spontán módon, viszont 35 év felett fél év után érdemes petevezeték átjárhatósági vizsgálatot végezni.

FORRADALMI MÓDSZER ELŐSZÖR A VILÁGON

A Méhtükrözés team által alkalmazott petevezeték átjárhatósági vizsgálat egy új típusú eljárás az SPT – Szelektív pertubáció, mely módszer Dr. Török Péter által lett bevezetve a világban 2011-ben. Ez az új petevezeték átjárhatósági vizsgálat ugyanolyan pontos, mint az altatásban végzett hasi műtéttel, a laparoszkóppal végzett petevezeték átjárhatósági vizsgálat.

SPT – altatás nélküli ambuláns méhtükrözés során végzett petevezeték átjárhatósági vizsgálat, az addig alkalmazott módszerekkel ellentétben külön-külön, szelektív módon vizsgálja a petevezetékek átjárhatóságát, így segítve a meddőségi kivizsgálást. A módszer pontossága a legtöbb nőgyógyászati rendelőben megtalálható vizsgálati típusokat (Hycosy, Hyfosy, ultrahangos “kontrasztanyagos” vizsgálatok stb.) messze felülmúlja, és egyben szükségtelenné tette a csak ebből a célból, altatásban végzett laparoszkópos, hasi műtét során végzett átjárhatósági vizsgálatot. Emellett mivel egyszerre ambuláns méhtükrözés is történik, a méh ürege is pontosan vizsgálható és egy esetleges eltérés azonnal kezelhető.

A módszer feltalálását követően bemutatásra került több nemzetközi orvosi konferencián, melyeket követően, immáron számos országban bevezették a helyi gyakorlatba a Dr. Török Péter által kifejlesztett módszert. Nőgyógyászati berkekben Magyarországon ilyen fejlesztés az utóbbi évtizedekben nem történt, így az egyik, ha nem a legfontosabb mérföldkő, a Méhtükrözés team történetében.

A méhtükrözés során a legjobb megoldást választva lehetőségünk van megítélni a petevezetékek átjárhatóságát. A meddőség okainak vizsgálatakor a jelenleg alkalmazott egyéb megoldásokkal ellentétben a petevezetékek külön-külön vizsgálhatók a méhtükrözés során, azok állapota, átjárhatósága pontosan megítélhető, legtöbbször fájdalommentesen, idegen anyagok használata, röntgensugárzás, illetve káros következmények nélkül.

Az eredménytől függően megítélhető, hogy létrejöhet-e természetes úton terhesség, vagy egyéb megoldás például inszemináció vagy lombik program szükséges-e az adott pár számára.

A méhtükrözés áráról az
árlistánkban tájékozódhat!

Kapcsolódó videóink

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat

Meddőség kezelése polip eltávolítással