Amennyiben szülés, császármetszés vagy vetélés után a méh üregéből nem ürül ki teljesen a terhességi szövet (méhlepény, egyéb szöveti elemek), residuum alakul ki, és ennek köszönhetően változatos panaszok jelentkezhetnek, mint vérzés, görcsölés, nagyon ritka esetben fertőzés, láz. A residuum a fenti panaszokon túl gátolhatja a későbbi teherbeesést és a normál menstruáció jelentkezését. Legtöbbször elhúzódó vérzést tapasztal a páciens a szülészeti eseményt követően.

A visszamaradt terhességi szövetet semmiképpen sem ajánlott kürettel eltávolítani, mert Asherman-szindrómához vezethet és megakadályozhatja a későbbi teherbeesést. Amennyiben mégis küretet végeznek, a beavatkozás sok esetben sikertelen és újabb és újabb műtét következik, emelve az Asherman-szindróma kialakulásának kockázatát.

Hogyan segít az ambuláns méhtükrözés?

A residuum ultrahangvizsgálattal tökéletesen diagnosztizálható, annak mérete és elhelyezkedése, esetleges vérellátása pontosan vizsgálható. A visszamaradt szövetnek nincs beidegződése, a haj vagy körömvágáshoz hasonlóan eltávolítása nem jár fájdalommal. A méhtükrözés során a visszamaradt szövet (residuum, RPOC) eltávolításakor nincs szükség altatásra, rehabilitációra a beavatkozást követően, így a következő napon már végezheti megszokott tevékenységét.

Az eltávolított szövetből patológus által végzett részletes szövettani vizsgálat történik, melynek eredményéről egyénre szabott felvilágosítást adunk, az esetleges további teendőkről adott esetben javaslatot teszünk.

Az ambuláns méhtükrözés előnye az altatásban végzett műtétekhez képest, hogy nem szükséges méhszáj tágítás, mely durva beavatkozás, így roncsolja a kötőszövetet és izomrostokat. Ez utóbbiak épsége a sikeres terhesség egyik alapfeltétele. Az office hiszteroszkóp átmérője kevesebb mint a fele az altatásban használt eszközöknek, így a tágítás szükségtelen. A további előny az altatás elkerülése, mely felesleges kockázat a hölgy páciensek számára. Altatás nélkül a beavatkozás maximum 30 perc, így nem kell több nap az altatószerek komplett lebomlásának.

A méhtükrözés áráról az
árlistánkban tájékozódhat!

Kapcsolódó videóink

Szülés után visszamaradt terhességi szövet eltávolítása

Vetélést követően visszamaradt szövet eltávolítása