A méhen belüli eszközök (spirál, hurok, IUD, IUS) felhelyezésüket követően egyesesetekben nem távolíthatóak el egy egyszerű nőgyógyászati vizsgálat során.

Ezekhez a méhen beüli eszközökhöz csatlakozik egy vezető szál, mely olykor megsérül, leszakad, vagy egyszerűen felcsúszik a méh üregébe, ezzel lehetetlenné téve a normál vizsgálat során történő levételüket a méhüregből. Ezekben az esetekben a legtöbbször sajnos a mai napig altatásban végzett eljárást javasoltak, mely során a méh üregébe vezetett fogók, kanalak segítségével „vakon végzett eljárással” kísérelték meg az eszközöket eltávolítani. A már idejétmúlt megoldás a hölgypácienseknek felesleges megterhelést okoz és komoly szövődményekkel járhat mind az altatás, mind a méhszájtágítás miatt, mely során fennáll a méhperforáció veszélye (a méhtest átfúródása-mely hasi metszésből végzett nagyhasi műtéthez vezethet a hasüregi vérzés miatt), emellett folyamatosan látunk el betegeket, akiknek még altatásban sem tudták eltávolítani a méhen belüli eszközt.

Amennyiben nem távolítják el a méhen belüli eszközt időben az kismedencei gyulladáshoz és tályoghoz vezethet, mely az életet is veszélyeztető állapotot eredményezhet, és a legtöbb esetben nyitott hasi műtét végzését teszi szükségessé. A betegség bármely IUD, IUS -t viselő hölgypáciensnél előfordulhat.

Hogyan segít a méhtükrözés?

A méhen belüli eszközöket kizárólag méhtükrözés útján javasolt eltávolítani, előzetes 3 dimenziós ultrahangvizsgálatot követően. Az egyéb módszerek felesleges kockázattal járnak. Az IUD, IUS eltávolítása ambuláns méhtükrözéssel a szem ellenőrzése mellett történik, mely során egy miniatűr fogóval a méhen belüli eszközt felkeresve rendkívül egyszerűen eltávolítható egy pár perces művelet során. A beavatkozás nem jár fájdalommal.

A méhtükrözés áráról az
árlistánkban tájékozódhat!

Kapcsolódó videóink

Felmerülő problémák egy méhen belüli fogamzásgátló eszközzel

Méhen belüli eszköz eltávolítása méhtükrözéssel