A méhsövény, vagy septum a méh üregének elváltozása, mely egy, a méh fejlődése során kialakuló rendellenesség. A méh belső alakja megváltozik, egy felesleges fejlődéstani maradvány észlelhető, mely gátolhatja a méhtest normál funkcióit. A méhsövény a méh üregét részben, vagy teljesen ketté osztja, csökkentve ezzel a méhűr térfogatát, a beágyazódó embrió helyét, annak tápanyagellátását, így akadályozza a terhességet.

Mivel a méhüreg nem megfelelő, a méhsövény meddőséget, első és második trimeszteri ismétlődő vetéléseket, koraszülést, a magzat esetleges fekvési rendellenességét – harántfekvést, medencevégű fekvést eredményezhet, mely állapotok a legtöbb esetben császármetszéshez vezetnek, ezért a legtöbb esetben méhsövény műtét indokolt.

Ez az elváltozás bármely nőnél előfordulhat és a legtöbb esetben csak többszöri vetélések miatt kerül felfedezésre, pedig egy egyszerű 3 dimenziós ultrahang tisztázza az eltérést. A sövény pontos mérete kizárólag 3 dimenziós (3D) ultrahanggal állapítható meg, ez a vizsgálat a beavatkozás előtt kötelezőnek tekinthető.

Hogyan segít az ambuláns méhtükrözés?

A méhsövény műtét kizárólag méhtükrözés útján javasolt, előzetes 3 dimenziós ultrahang vizsgálatot követően. A méhsövény eltávolítása a meddőség, sikertelen gyermekvállalás és terhesség, ismétlődő vetélés, illetve az esetleges koraszülésből adódó hosszú távú problémák miatt indokolt. A méhsövényben nincsenek érzőidegek, erek, így eltávolításuk nem jár fájdalommal (köröm-, hajvágáshoz hasonlítható). A méhüreget nagymértékben torzító septumok eltávolítása egyes esetekben több beavatkozást is igényelhet. A kompletten eltávolított sövény, septum nem nő vissza és ideális körülmények jöhetnek létre a sikeres gyermekvállaláshoz, a terhesség vállalható.

A méhtükrözés során a sövény eltávolításakor nincs szükség altatásra, rehabilitációra, a méhsövény műtét után a következő napon már végezheti megszokott tevékenységét. Két hónap elteltével vállalható terhesség, ugyanis ekkora már a méhsövény helyét benövi a méhnyálkahártya.

Az ambuláns méhtükrözés előnye az altatásban végzett műtétekhez képest, hogy nem szükséges méhszáj tágítás, mely durva beavatkozás, így roncsolja a kötőszövetet és izomrostokat. Ez utóbbiak épsége a sikeres terhesség egyik alapfeltétele. Az office hiszteroszkóp átmérője kevesebb mint a fele az altatásban használt eszközöknek, így a tágítás szükségtelen. A további előny az altatás elkerülése, mely felesleges kockázat a hölgy páciensek számára. Altatás nélkül a beavatkozás maximum 30 perc, így nem kell több nap az altatószerek komplett lebomlásának. Fontos megjegyezni, hogy az ambuláns méhtükrözés ára körülbelül fele az altatásban végzett hiszteroszkópia árának.

A méhtükrözés áráról az
árlistánkban tájékozódhat!

Kapcsolódó videóink

Méhsövény eltávolítása méhtükrözéssel

Vetélés okainak feltárása méhtükrözéssel