A méh polipok és a méhnyak vagy méhszáj polipok rendkívül gyakori elváltozások, melyek a méhnyálkahártyából vagy a méhnyak felszíni nyálkahártyájából indulnak növekedésnek. A nőgyógyászati polip növekedésének köszönhetően változatos panaszokhoz és betegségekhez vezethet. A méh és a méhnyak polipok kis eséllyel ugyan, de sajnos daganatos sejtek kiindulási helyei lehetnek, ekkor a leggyakoribb panasz a közti vérzés, elhúzódó, vagy bő vérzés, de sajnos ezen tünetek nélkül is lehet eltérés a sejtekben.

A polip műtét egyik leggyakoribb célja, hogy kizárjuk a daganatos sejtek jelenlétét, mely csak szövettani vizsgálattal tisztázható a nőgyógyászati polip műtét után. A második leggyakoribb oka a méh polip műtétnek meddőség. A méh polipjai, mivel a méh üregében helyezkednek el, olyan, mintha egy méhen belüli eszköz lenne felhelyezve fogamzásgátlási céllal, ezért a polip mellett a terhesség szinte lehetetlen, ugyanis elfoglalja a méhüreg egy részét és gátolja a beágyazódást.

Azok a méhnyak polipok, amelyek láthatóak sima nőgyógyászati vizsgálat során a rákszűrés alkalmával gyakran a méh üregéből indulnak ki, így szintén meddőséghez vezethetnek. A méh polip oka lehet továbbá vetélésnek, meddőségnek, vérzészavarnak, alhasi fájdalomnak, mely a mindennapokat folyamatosan befolyásolja, az életminőséget nagymértékben ronthatja.

Leggyakrabban 20 éves kortól fordulnak elő, de a sajnos gyermekkortól találkozunk velük egészen az időskorig. Méretük a pár milliméterestől egészen extrém lehet. Az általunk eltávolított leghosszabb polip közel 30 cm hosszú volt.

Amennyiben a méh, méhnyak vagy méhszáj polip diagnosztizálásra került az eltávolítása office hiszteroszkópiával, vagyis ambuláns méhtükrözéssel javasolt. A méh polipok kialakulásának okát sajnos nem ismerjük, előre nem lehet tudni kinél fog kialakulni.

Mikor szükséges a méh polipot eltávolítani?

A polipokat a panaszok megszüntetése és szövettani vizsgálat céljából szükséges eltávolítani. Sajnos a polip szövet akár daganat kiindulása is lehet. A terhességgel kapcsolatos panaszok közé tartozik a meddőség és a vetélés. A nőgyógyászati panaszok között a leggyakoribb a bő menstruáció, a ciklus során jelentkező vérzészavar, a köztivérzés, a sporttevékenység során jelentkező vérzés, a görcsölés, hasi fájdalom, melyek az office hiszteroszkópos polip műtét után megszűnnek.

A méhpolip ambuláns méhtükrözéses eltávolítása

A méh polip eltávolítása előtt, pontos helyét részletes 2 és 3 dimenziós ultrahang vizsgálattal lokalizáljuk a méh üregében, a méhnyakban. Felkeressük a polipot ellátó ereket, megítéljük, hogy a méh izomfalának mely részével van kapcsolatban.

A nőgyógyászati polipokat ezután office hiszteroszkóppal távolítjuk el. A méh polipoknak nincs beidegződése, így eltávolításuk nem jár fájdalommal. A méh üregébe vezetett, ambuláns méhtükrözés során alkalmazott eszköz a polipot vagy egyben eltávolítja vagy kis szeletekre vágja, így a szeletek kiférnek a méhnyakon keresztül és a polip eltűnik a méhfalról.

A nagyobb elváltozások eltávolítása a méhtükrözés során, specialista által végezve, kis részletekben történik, így nem jár megterheléssel az ön számára. Az ambuláns méhtükrözés során a polip eltávolításakor nincs szükség altatásra, rehabilitációra a beavatkozást követően, így a következő napon már végezheti megszokott tevékenységét. A beavatkozás után egy menstruációt érdemes várni a méh falának gyógyulásához és terhesség vagy lombikprogram ezután vállalható. Fontos megjegyezni, hogy az ambuláns méhtükrözés ára körülbelül fele az altatásban végzett hiszteroszkópia árának.

Az eltávolított szövetből patológus által végzett részletes szövettani vizsgálat történik, melynek eredményéről egyénre szabott felvilágosítást adunk, az esetleges további teendőkről adott esetben javaslatot teszünk.

A méhtükrözés áráról az
árlistánkban tájékozódhat!

Kapcsolódó videóink

Több polip egyidejű eltávolítása méhtükrözéssel

Menstruációs panaszokat okozó polip eltávolítása