A meddőség miatt segítségre szoruló párok jelentős részénél a petevezeték elzáródása miatt nem jön létre terhesség. Az ambuláns méhtükrözés során végzett petevezeték átjárhatósági vizsgálat egy könnyen, fájdalommentesen kivitelezhető beavatkozás. Ennek segítségével azonnal, pontos diagnózist adhatunk és a szimpla átjárhatósági vizsgálatokon túl a nyakcsatorna és a méh ürege is részletesen áttekinthető, mely vitathatatlan előny az eddig alkalmazott beavatkozásokkal szemben.

A meddőségi vizsgálat végeztével a petevezeték átjárhatósági vizsgálat után a meddőségi specialistának válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy a petevezeték alkalmas-e spontán terhesség kialakulására vagy inszeminációra, illetve esetleges lezártság esetén javasolnia kell a lombikbébi programban való részvételt. A vizsgálatra legtöbbször meddőség, korábbi vetélés utáni sikertelen teherbeesés miatt, illetve inszemináció vagy lombik program előtt kerül sor. Javasolt abban az esetben is, ha egy 35 év alatti hölgynél egy éve sikertelen a teherbeesés spontán módon, viszont 35 év felett fél év után érdemes petevezeték átjárhatósági vizsgálatot végezni.

Forradalmi módszer először a világon

A Méhtükrözés team által alkalmazott petevezeték átjárhatósági vizsgálat egy új típusú eljárás az SPT – Szelektív pertubáció, mely módszer Dr. Török Péter által lett bevezetve a világban 2011-ben. Ez az új petevezeték átjárhatósági vizsgálat ugyanolyan pontos, mint az altatásban végzett hasi műtéttel, a laparoszkóppal végzett petevezeték átjárhatósági vizsgálat.

SPT – altatás nélküli ambuláns méhtükrözés során végzett petevezeték átjárhatósági vizsgálat, az addig alkalmazott módszerekkel ellentétben külön-külön, szelektív módon vizsgálja a petevezetékek átjárhatóságát, így segítve a meddőségi kivizsgálást. A módszer pontossága a legtöbb nőgyógyászati rendelőben megtalálható vizsgálati típusokat (Hycosy, Hyfosy, ultrahangos “kontrasztanyagos” vizsgálatok stb.) messze felülmúlja, és egyben szükségtelenné tette a csak ebből a célból, altatásban végzett laparoszkópos, hasi műtét során végzett átjárhatósági vizsgálatot. Emellett mivel egyszerre ambuláns méhtükrözés is történik, a méh ürege is pontosan vizsgálható és egy esetleges eltérés azonnal kezelhető.

A módszer feltalálását követően bemutatásra került több nemzetközi orvosi konferencián, melyeket követően, immáron számos országban bevezették a helyi gyakorlatba a Dr. Török Péter által kifejlesztett módszert. Nőgyógyászati berkekben Magyarországon ilyen fejlesztés az utóbbi évtizedekben nem történt, így az egyik, ha nem a legfontosabb mérföldkő, a Méhtükrözés team történetében.

A méhtükrözés során a legjobb megoldást választva lehetőségünk van megítélni a petevezetékek átjárhatóságát. A meddőség okainak vizsgálatakor a jelenleg alkalmazott egyéb megoldásokkal ellentétben a petevezetékek külön-külön vizsgálhatók a méhtükrözés során, azok állapota, átjárhatósága pontosan megítélhető fájdalommentesen, idegen anyagok használata, röntgensugárzás, illetve káros következmények nélkül.

Az eredménytől függően megítélhető, hogy létrejöhet-e természetes úton terhesség, vagy egyéb megoldás például inszemináció vagy lombik program szükséges-e az adott pár számára.

Ambuláns méhtükrözés vs. hagyományos műtéti megoldás

Az ambuláns méhtükrözés előnye az altatásban végzett műtétekhez képest, hogy nem szükséges méhszáj tágítás, mely durva beavatkozás, így roncsolja a kötőszövetet és izomrostokat. Ez utóbbiak épsége a sikeres terhesség egyik alapfeltétele. Az office hiszteroszkóp átmérője kevesebb mint a fele az altátásban használt eszközöknek, így a tágítás szükségtelen. A további előny az altatás elkerülése, mely felesleges kockázat a hölgypáciensek számára. Altátás nélkül a beavatkozás maximum 30 perc, így nem kell több nap az altatószerek komplett lebomlásának.

A méhtükrözés áráról az
árlistánkban tájékozódhat!

Galéria

A beavatkozásokat magánrendelésünkön végezzük exkluzív környezetben, kellemes, megnyugtató körülmények között évtizedes tapasztalat birtokában.

Szeretne még többet megtudni a beavatkozásról? Olvassa el kapcsolódó esettanulmányainkat és blog cikkeinket!