Dr. Török Péter Ph.D.

szülész-nőgyógyász, klinikai adjunktus

Dr. Lipták Márton György

szülész-nőgyógyász, klinikai szakorvos

Méhsövény – Septum

A sövény, vagy septum a méh üregének elváltozása, mely egy, a méh fejlődése során kialakuló rendellenesség. A méh belső alakja megváltozik, egy felesleges fejlődéstani maradvány észlelhető, mely gátolja a méhtest normál funkcióit. A sövény a méh üregét részben, vagy teljesen ketté osztja, csökkentve ezzel a méhűr térfogatát, a beágyazódó embrió helyét, annak tápanyagellátását.

Mivel a méhüreg nem megfelelő a sövény meddőséghez, első és második trimeszteri ismétlődő vetélésekhez, koraszüléshez, a magzat esetleges fekvési rendellenességeihez – harántfekvés, medencevégű fekvéshez vezethet, mely állapotok a legtöbb esetben császármetszéshez vezetnek.

Ez az elváltozás bármely nőnél előfordulhat és a legtöbb esetben csak többszöri vetélések miatt kerül felfedezésre. A sövény pontos mérete 3 dimenziós (3D) ultrahanggal határozható meg, ez a vizsgálat a beavatkozás előtt kötelezőnek tekinthető.

A méhsövényt kizárólag méhtükrözés útján javasolt eltávolítani, előzetes 3 dimenziós ultrahangvizsgálatot követően. A sövény eltávolítása a meddőség, sikertelen gyermekvállalás,  ismétlődő vetélés és az esetleges koraszülésből adódó hosszútávú problémák miatt indokolt. A sövényben nincsenek érzőidegek, erek így eltávolításuk nem jár fájdalommal (köröm-, hajvágáshoz hasonlítható). A méhüreget nagymértékben torzító septumok eltávolítása egyes esetekben több beavatkozást is igényelhet. A kompletten eltávolított sövény, septum nem nő vissza és ideális körülmények jöhetnek létre a sikeres gyermekvállaláshoz.

 A méhtükrözés során a sövény eltávolításakor nincs szükség altatásra, rehabilitációra a beavatkozást követően, így a következő napon már végezheti megszokott tevékenységét.