Dr. Török Péter Ph.D.

szülész-nőgyógyász, klinikai adjunktus

Dr. Lipták Márton György

szülész-nőgyógyász, klinikai szakorvos

Gyakran ismételt kérdések

Mikor kell a beavatkozást elvégezni?

A beavatkozást a menzesz első napjától a 12 napig lehet elvégezni. Később a méhnyálkahártya vastagsága miatt már nem érdemes, mert nem megfelelő a műtét szempontjából.

Mikor kell jelentkeznem a vizsgálatra?

A beavatkozásra a menzesz első napján érdemes jelentkezni telefonon 08:00 és 14:00 között, vagy amennyiben hétvégén kezdődik a ciklus, úgy lehetőség van e-mailben foglalni időpontot a weblapon található felület segítségével.

Hogyan tudok bejelentkezni a vizsgálatra?

A vizsgálatra telefonon tud bejelentkezni hétköznap 08:00-14:00-ig. Amennyiben a menzesz első napja hétvégére esik kérjük keressen minket a következő hét első munkanapján!

Mikor jelentkezzek, ha folyamatos vérzésem van, vagy ha rendszertelen a ciklusom, illetve esetleg egyáltalán nincs vérzésem?

Ezekben az esetekben nincs szükség várakozásra, a beavatkozás a legtöbb esetben a leghamarabbi szabad időpontban elvégezhető.

Szabad-e ennem-innom a beavatkozás előtt?

Mivel a beavatkozás altatás nélkül történik, ezért étkezés, ivás megengedett a vizsgálat előtt. Úgy lehet érkezni, mintha egy sima rákszűrésre érkezne.

Szükséges-e vérvétel a beavatkozás előtt?

A beavatkozásaink előtt vérvétel nem szükséges.

Mennyi idő a beavatkozás, mennyi időt kell a rendelőben eltöltenem?

A beavatkozás 10 perctől 30-40 percig tarthat. A rendelőben maximum egy órát töltenek pácienseink a konzultációval együtt.

Tágítják-e a méhszájamat a beavatkozás során?

Nem szükséges a méhszájat tágítani az ambuláns méhtükrözés során, ellentétben az altatásban végzett műtétekkel.

Vezethetek-e a beavatkozás után, utazhatok-e tömegközlekedéssel?

A beavatkozás után nyugodtan vezethet, de mivel orvosi beavatkozásra jön, előfordul izgalom, ezért tanácsoljuk, hogy kísérővel érkezzen, aki társaságot, nyugalmat biztosít a beavatkozás előtt, esetleg segít a vezetésben, hogy azzal se kelljen törődnie.

Szükséges-e kísérő a beavatkozáshoz?

A beavatkozás előtti természetes izgalom miatt egy törődő kísérő segíthet ellazulni, a társaság ilyen esetben jótékony.

Jár-e fájdalommal a beavatkozás?

A beavatkozások nem járnak fájdalommal. A beavatkozásoknál a páciensek esetegesen menzesszerű görcsölésről számolnak be. A páciensek kérésére természetesen lehetőség van számos fájdalomcsillapítási lehetőség igénybevételére(DINOX-ismert nevén nevetőgáz, orvosi gáz, mely nem altat, csak szorongást old, Lidocain spray, Lidocain-Ultracain infiltrálás, Lidocain zselé)

Tudok-e másnap dolgozni a beavatkozás után?

Az ambuláns beavatkozás után másnap nyugodtan dolgozhat, semmilyen korlátozás nincs.

Szabad-e közösségi fürdőbe mennem, kirándulnom, bicikliznem, repülnöm a beavatkozás után?

Azok után a beavatkozások után, melyek nem járnak mintavétellel, a beavatkozást követően nincs semmilyen korlátozás. A mintavétellel, polyp, mióma, söveny műtéteknél, biopsziáknál, mivel minimális vérzés előfordulhat, a vérzés megszűnéséig fürdőbe menni nem ideális, de egyéb korlátozás nincs.

Mennyi idő alatt kapom meg a szövettani eredményt?

Az eredmények általában 2-3 hét alatt készülnek el.

Küldenek e-mail-t a szövettani leletemről?

A leletek automatikusan felkerülnek az EESZT felhő alapú rendszerbe, így önnek bármikor elérhetőek a jövőben. Kérésre e-mailben továbbítjuk a leletet.

Meddig tartat a vérzés a beavatkozás után?

A vérzés a legtöbb esetben másnapra megszűnik, de nagyobb képletek eltávolításánál esetleg pecsételés előfordulhat akár a következő ciklusig.

Mikor eshetek teherbe a beavatkozások után?

Amennyiben csak diagnosztikus vizsgálat történik, akár a következő hónapban megtörténhet a teherbeesés. Amennyiben műtétet végzünk a teherbeesés ideje a beavatkozás típusától függ, de a legtöbb esetben maximum 2 ciklus várakozás szükséges.

Elvégezhető-e egyéb vizsgálat ( rákszűrés, chlamydia szűrés, egyéb általános vizsgálat) a beavatkozás előtt, amire aktuális szükségem van?

A beavatkozás előtt minden évenként szükséges vagy aktuálisan javasolt vizsgálat elvégezhető.

Mi van, ha kiderül, hogy más problémám van, mint amit eredetileg diagnosztizált a beküldő orvosom?

A vizsgálat során amennyiben váratlan leletre derül fény, a problémát a páciensünkkel történő  egyeztetést követően,  amennyiben a páciens szeretné és az méhtükrözéssel  gyógyítható, azonnal orvosoljuk. Amennyiben a betegség más úton gyógyítható a továbbiakra javaslatot teszünk és amennyiben a páciens szeretné egyéb műtéti megoldással segítünk.