Dr. Török Péter Ph.D.

szülész-nőgyógyász, klinikai adjunktus

Dr. Lipták Márton György

szülész-nőgyógyász, klinikai szakorvos

IUD – Méhen belüli eszköz vagy egyéb idegen test eltávolítása

A méhen belüli eszközök (spirál, hurok, IUD, IUS) felhelyezésüket követően egyes esetekben nem távolíthatóak el egy egyszerű nőgyógyászati vizsgálat során. Ezekhez az eszközökhöz csatlakozik egy vezető szál, mely olykor megsérül, leszakad, vagy egyszerűen felcsúszik a méh üregébe, ezzel lehetetlenné téve a normál vizsgálat során történő levételüket a méhüregből. Ezekben az esetekben a legtöbbször altatásban végzett eljárást javasoltak, mely során a méh üregébe vezetett fogók, kanalak segítségével „vakon végzett eljárással” kísérelték meg az eszközöket eltávolítani. A már idejétmúlt megoldás a hölgypácienseknek felesleges megterhelést okoz és komoly szövődményekkel járhat mind az altatás, mind a méhszájtágítás miatt, mely során fennáll a méhperforáció veszélye (a méhtest átfúródása-mely hasi metszésből végzett metszéshez vezethet).

 

Amennyiben nem távolítják el a méhen belüli eszközt időben az kismedencei gyulladáshoz és tályoghoz vezethet, mely az életet is veszélyeztető állapotot eredményezhet, és a legtöbb esetben nyitott hasi műtét végzését teszi szükségessé. A betegség bármely hölgypáciensnél előfordulhat.

 

Eltávolításuk

A méhen belüli eszközöket kizárólag méhtükrözés útján javasolt eltávolítani, előzetes 3 dimenziós ultrahangvizsgálatot követően. Az eszközök eltávolítása ambuláns méhtükrözéssel a szem ellenőrzése mellett történik, mely során egy miniatűr fogóval az eszközt felkeresve rendkívül egyszerűen eltávolítható egy pár perces művelet során. A beavatkozás nem jár fájdalommal.